Kjære barne- og ungdomsforfattere!
Aller først: NBU gratulerer Tor Åge Bringsværd som er utnevnt til kommandør av Den Kongelige, Norske St. Olavs Orden for sitt forfatterskap. Bringsværd er den fjerde barne- og ungdomsbokforfatteren som har mottatt utmerkelsen (etter Egner, Vestly og Gaarder). Det var styret i NBU som tok initiativet til å anbefale Bringsværd til utmerkelsen, og det var med stor glede vi mottok nyheten før sommeren. Onsdag 28. august ble Bringsværd behørig feiret i hjemlige trakter på Vestby Kulturkvartal. Les mer her!
Bokhøst og bekymringer
Bokhøsten er her, og på forlagshusenes lanseringsfester har superlativene stått i kø. Kanskje blir nettopp dette tidenes bokhøst? Samtidig hviler det en viss pessimisme over feiringen. For utfordringene er mange: Forlagene nedbemanner, barnebokredaksjoner legges ned, det strides om normalkontrakten, leselysten svikter og den nasjonale leselyststrategien har ikke levd opp til forventningene. Og i skyggene står KI-spøkelset som gir mang en oversetter, illustratør og forfatter søvnløse netter. Disse, og flere, utfordringene tar NBU på dypeste alvor. Siden sommeren har vi blant annet jobbet med disse sakene:
Normalkontrakten
Før sommerferien sendte NBU, Den norske Forfatterforeningen og Forfatterforbundet stevningsvarsel til Forleggerforeningen, om tolkning av enkelte punkter i dagens normalkontrakt. Kravet vårt har hele tiden vært at forleggerne må gi oss et tilbud som kan legge grunnlag for å gå tilbake til forhandlinger om en ny avtale. Da vi ikke mottok noe nytt tilbud, ble det 22. august sendt en forliksklage fra forfattersiden. Neste instans er å prøve saken i forliksrådet. Samtidig som denne prosessen pågår, holder vi kommunikasjonskanalene åpne med Forleggerforeningen, og vil vurdere reelle tilbud som vil gi et løft til forfatterøkonomien.
Nasjonalbibliotekets Mímir-prosjekt
Det siste året har Nasjonalbiblioteket utført forskningsprosjektet Mímir for å undersøke verdien av norske, opphavsrettslige verk til trening av språkmodeller. Resultatet av dette prosjektet forelå i en rapport som ble lagt fram i august. Rapporten skal legge grunnlag for forhandlinger om en kompensasjonsordning for norske opphavere. Forfatter- og oversetterorganisasjonene hadde intens møtevirksomhet med Nasjonalbiblioteket på forsommeren, og diskusjonen vil fortsette utover høsten. Det viktigste for NBU er at forfatternes rettigheter blir ivaretatt, og at forfatterne selv har råderett over sine verk i møte med den nye teknologien.
Arendalsuka og leselyststrategien
For tredje år på rad sto leselyst på agendaen, da et samlet litteraturfelt arrangerte debatt under Arendalsuka. Under stødig ledelse av Lars Petter Sveen (Vårt Land) debatterte Even Aleksander Hagen (AP), Hege Bae Nyholt (Rødt) og Margret Hagerup (H) regjeringens leselyststrategi som ble lansert før sommeren. Særlig ble Arbeiderpartiets representant utfordret på om strategien vil være tilstrekkelig til å få bukt med leseutfordringene vi står overfor. Løfter om at «strategien skal følges opp med en handlingsplan» var lite betryggende. Politikerne har fått mange innspill og forslag fra NBU og andre aktører de siste årene, og det er kritikkverdig at strategien er så lite konkret.
I arbeidet med leselyststrategien samarbeider hele litteraturfeltet, og fram mot statsbudsjettet legges fram i oktober vil vi jobbe iherdig med å holde politikerne til løftene sine.
Frister og medlemstreff
Jeg vil også minne dere om to viktige frister:
1.oktober: Søknadsfrist for DKS-oppdrag for skoleåret 25/26.
15.oktober kl. 13: Søknadsfrist Statens kunstnerstipend og stipend fra NBUs vederlagsfond.
Husk å sette av god tid til søknadsskrivingen!
Vi minner også om NBUs medlemsmøte lørdag 19. oktober!
Fredag 18. oktober arrangerer vi i tillegg seminar i samarbeid med Norsk Barnebokinstitutt, mens det samme kveld avholdes treff for nye medlemmer (fra årene 2022-24). Vel møtt skal dere være!
Med det ønsker jeg dere alle en fin høst!
Av Alexander Løken, Leder i NBU