NBUs litterære råd består av seks forfattere og illustratører og er foreningens sakkyndige i alle spørsmål av litterær karakter. I sin siste spalte før sommerferien avslører de trender og tendenser i årets barne- og ungdomsbøker.

Det er ikke lett å måle hvordan pandemien preger barne- og ungdomslitteraturen. Noen forfattere opplever endelig å få ubegrenset tid til å skrive. Andre hadde trengt en mer sosial tilværelse for å finne inspirasjon til nye bøker. Noen utgivelser har kanskje uteblitt helt på grunn av trangere økonomi og påfølgende mindre skrivetid.

Derfor er det i år ekstra gledelig for oss i rådet å oppleve at postkassene våre igjen fylles med bøker og at lesebrettene mottar stadig flere filer. Tusen takk for alle bøkene.

Koronalitteratur
Vi har god tilvekst av debutanter, noe som vitner om både god skrivelyst og visshet om at barne- og ungdomslitteraturen er viktig. Nytt blod kan føre til en sunn konkurranse om å vinne lesernes hjerter.

Vi ser som forventet en økning i antall koronarelatert litteratur. Noen bøker er optimistiske og snakker om “pandemien som var”. Andre er mer dystopiske og handler om familier med kjelleren full av hermetikk og beredskapsplaner som endelig får bekreftet sine verste spådommer.

Miljø og vennskap
Miljøbevisstheten står i full blomstring. Et ønske om å pumpe opp den siste bensinen kan gjøre en president dum. Onde krefter kan fordrives med materiallære og dyrevelferd, og plasten skal opp av havet, uansett sjanger.

Vennskap og utenforskap er et tilbakevendende tema. Heldigvis kan misforståelser og forviklinger som regel løses ved hjelp av god dialog.

Skeiv trend
Innen forelskelse og seksualitet finnes det ingen enkle løsninger. Ingen kur eller gode råd som virkelig hjelper. Her må livet leves, så brutalt det enn høres ut.

Derfor er det gledelig for rådet å konstatere at det skrives mange bøker om dette temaet. I løpet av de siste årene, kanskje særlig de to siste, har vi sett en økning i antall titler om skeiv seksualitet. Bøkene favner bredt i alder, fra barn til ung og nesten voksen. Å finne ut av hvem man er, hvem man vil omgås og på hvilke måter, er livets store nøtt.

Men å finne ut av egen legning er ikke nødvendigvis alt handlingen i bøkene spinner rundt. Det kan dukke opp en onkel som har med seg en mannlig kjæreste. Ei venninne man frykter liker gutten man er forelsket i, viser seg å foretrekke hun nye i klassen i stedet. Men selv som bipersoner i bøkene opplever disse konservative holdninger. De må forvare seg og måten de ønsker å leve livet sitt på. Kjønnsidentitet er fortsatt en kamp.

Til tross for stor variasjon finnes det noen likhetstrekk. Hovedpersonen er sjelden eller aldri homofob. I møte med konservative holdninger viser vedkommende toleranse for andre seksualiteter enn sin egen. Dette er bra. Man skal jo like hovedpersonene og kanskje ha dem som forbilder. Og vi forfattere skal ikke bare skildre virkeligheten, vi skal være med på å forme den også.

Blir skeive likevel fremstilt litt stereotypt? Jentene er ofte kortklippede og tøffe i kjeften, mens guttene liker mykere” verdier som musikk og tegning. Men vi må ha det litt moro også. Riddere iført tøffe rustninger kan fint foretrekke leopardmønstrede støvler. Vi må ikke være redde for å støte noen til enhver tid.

Skeiv omtale
Noe er annerledes i dag enn for bare noen få år siden, og det er forlagenes omtale av bøkene. De selges ikke inn som homofil litteratur. Ingen advarsel trenger å følge med boken. Der det tidligere kunne stå i bokomtalen: “… om to gutter som finner hverandre”, kan det nå stå: “… om å bli kjent med seg selv.” For det er jo det det handler om. Når er vi der at vi kan skrive om alle slags seksualiteter uten at noen løfter et øyelokk? Mange bøker må nok skrives før den tid.

Så fortsett å skrive! Skriv om alt dere kan noe om, eller om ting dere er nysgjerrige på. Skriv om det som er nytt, eller om det vi trenger å bli minnet på. Rådet er alltid klare for å lese. Og vi ser frem til hver eneste bok.

God sommer!

Rådet

 

Les også:
Rådets hjørne: Slik var 2020 (februar 2021)
Rådets hjørne: Imponerande bokhaust (november 2020)
Rådets hjørne: Sommar på Zoom (september 2020)
Rådets hjørne: En spesiell tid (mars 2020)
Rådets hjørne: Evaluering og begeistring (januar 2020)
Rådets hjørne: Den søte ventetid (desember 2019)
Rådets hjørne: Lesehøsten (oktober 2019)