Av Alexander Løken, leder i NBU
Mørketiden er over oss – på flere måter enn én. 21. oktober signerte nesten 300 forfattere, også av barne- og ungdomsbøker, et opprop i Klassekampen til støtte for sivilbefolkningen i Gaza. Initiativet kom fra forfatterne Zeshan Shakar, Maria Navarro Skaranger og Priya Bains, som trakk fram hvor viktig det er å «å benytte sin stemme mot det man oppfatter som urett, og at forfattere har en unik mulighet til å nå ut i offentligheten». Oppropet kan leses her.
Høstens høringer
Politisk arbeid preger høsten for NBU. 20. oktober var nestleder Sanne Mathiassen og jeg på Stortinget for å legge fram NBUs innspill til statsbudsjettet for 2024. I innspillet var det leselyst som var stikkordet: gjennom styrking av innkjøpsordningene for tegneserier og for skolebibliotek, flere stipendhjemler til barne- og ungdomsbokforfattere og et økonomisk løft for leselystorganisasjonene.
Senere i høst vil NBU komme med innspill til andre politiske prosesser: den nasjonale digitaliseringsstrategien, forskriftene til bokloven og kunstnermeldingen Kunstnarkår. I tiden fram mot jul vil vi være i «innspillmodus» og uttale oss om alt fra kompensasjonsordninger for kunstig intelligens til ikke-diskriminering i strømmetjenester til stipendkomiteene for Statens kunstnerstipend. Kanskje litt tørt og kjedelig, men absolutt viktige temaer for oss forfattere. Mer om disse sakene etter hvert!
«Ghosting» av forfattere
I forrige uke publiserte boknettstedet Bok365 en lei sak om en forfatterdebutant som opplevde at et interessert forlag plutselig brøt all kontakt. I en oppfølgingsssak uttaler jeg meg om at forlag har et ansvar for å ivareta forfatterne, særlig debutanter, og ikke love mer enn de kan holde.
Samtidig er det viktig å huske på at heller ikke forfatteren er forpliktet til videre samarbeid med et forlag før normalkontrakten er signert. Det er avgjørende at det er tillit mellom forfatteren og forlaget i prosessen fram til ferdig bok, men maktbalansen må ikke bli skjev i forlagets favør. Hvis noen av dere som leser dette har eller har hatt liknende opplevelser, er det bare å kontakte NBU for en prat. Vi er her for å gi råd og støtte – både til medlemmer og debutanter!
NBU i media
NBU sjonglerer mange saker for tiden, alene og med de andre skribentorganisasjonene, noe som diverse utspill i media vitner om. For de av dere som har mistet oversikten, ligger relevante lenker nedenfor.
- Debattinnlegg om strømmetjenester, Aftenposten, 18. september: Er vi vitne til en leselyst-tragedie?
- Intervju om ungdomsbøker, Periskop, 8. oktober: Kriseår for norsk ungdomslitteratur
- Debattinnlegg om ungdomsbøker, Bok365, 12. oktober: En sjanger er i ferd med å dø ut.
- Debattinnlegg om kunstig intelligens, Aftenposten, 15. oktober: Stjeler de språket vårt, stjeler de også kulturen vår.
Medlemsmøtet og NBU-prisen
Som alltid var det hyggelig å treffe mange av dere på høstens medlemsmøte 21. oktober. Tilbakemeldingene har vært at det var etterlengtet med både faglig påfyll og skravling med forfatterkollegaer. Takk til alle som tok turen, og særlig takk til alle som sto på scenen. Mer om dagen kan leses her.
Jeg benytter anledningen til å gjenta gratulasjonen til årets vinner av NBU-prisen, Mary Ailonieida Sombán Mari. Mary utga i 1976 den første norske barneboken på samisk, Ámmul ja alit oarbmælli (Ámmul og den blå kusinen), og ble tildelt NBU-prisen for sitt arbeid med samisk litteratur for barn og ungdom. Les mer her!
Med det ønsker jeg dere en fortsatt god høst.